Blog Yazıları

E-TİCARETTE  KOSGEB DESTEK PAKETLERİ – GELENEKSEL GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ
Girişimcilik Destek Programı
E-ihracat, E-ticaret, Genel

E-TİCARETTE  KOSGEB DESTEK PAKETLERİ – GELENEKSEL GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ 

Merhaba arkadaşlar e-ticarete başlayan birçok kişinin ilk sorularından birisi “ şirket kurmam gerekiyor mu? “  Etsy genelinde sizden şirket kurmanızı isteyen bir zorunluluk, şart yok lakin kazancımızın bir şekilde vergilendirilmesi ve kayıt altına alınması lazım. Bunu ya bir şirket kurarak ya da Kdv muafiyet belgesi alarak gerçekleştirebiliyoruz. Şirket kuran kişiler bu işlemin getirdiği masraf ve yükümlülükleri, daha satışa başlamadan, para kazanmadan birde bu çıktı karşıma! Diye kendini yıpratmasını çok sefer görmüşümdür. Oysaki devletin girişimci insanlara ve özellikle “girişimci kadınlara”  bazı şartlar genelinde hibe destek ve kredi destek programları var. Bugün yazımda bahsedeceğim konu geleneksel girişimcilik programı olacak.

Geleneksel girişimcilik programı KOSGEB
Geleneksel girişimcilik programı KOSGEB

GELENEKSEL GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI İÇİN ARANILAN KRİTERLER

Geleneksel girişimcilik programı KOSGEB ile desteklenen, bazı şartlar yerine getirildikten sonra eğitimler ile alınan sertifikayla başvurabileceğiniz bir destek programıdır. Bu programa katılan kişiler için aranan kriterler

  • Başvuru sahibinin 18 yaşından büyük, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve daha önce KOSGEB’den destek almamış olması
  • Kuruluş tarihinin 3 yıl öncesinden, programa başvurduğu tarihe kadar kendi adına bir şahıs şirketi olmaması ve herhangi bir şirkette %30 üzerinde ortaklığının bulunmaması (KDV muafiyet belgenizin olması engel değil)
  • İşletme Faaliyetinin, KOSGEB’in belirlediği Geleneksel Girişimci veya İleri Girişimcilik için desteklenen sektörler arasında olması (Bu listeye KOSGEB sayfasından ulaşabilirsiniz)
  • İlgili girişimcilik eğitiminin işletme kuruluş tarihinden önce tamamlanmış olması (önce girişimcilik eğitimi sonra şirket açılışı yapılması gerekiyor)
  • Şirketin, Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olması (KDV muafiyet belgesi bu program için yeterli değil. Şirket açmak zorunlu)
  • Başvurunun onaylanması halinde; destek tutarlarının, girişimciye ödenmesi için; Vergi Dairesi, SGK ve Bağ-kur gibi devlet kurumlarına herhangi bir borç bulunmaması (Vergi dairesi ve e-devlet portallarından alınabilinir)
  • Şirket kuran girişimcinin, şirketin faaliyetleri süresince; başka bir işverene bağlı olarak, yani SGK’lı çalışmıyor olması
  • Ticaret Odası (Mersis) Esnaf ve Sanatkârlar Odalarından (Esbis) herhangi birine kayıt olması (Şirketi açtıktan sonra başvurmanız gerekiyor)
  • Bu şartları yerine getirebiliyorsanız aşağıdaki tabloda yer alan hibe destek ve kredi destek tutarlarını, size uygun olan program desteğini alabiliyorsunuz
KOSGEB girişimcilik destek programına başvuru adımları
Kosgeb başvuru adımları

KOSGEB girişimcilik destek programına başvuru adımları

  1. KOSGEB’in giriş sayfasındaki ilgili online girişimcilik eğitimleri e-devlet üzerinden tamamlanarak girişimcilik katılım belgesi almaya hak kazanılır.
  2. Şirket kuruluş işlemlerine, vergi dairesi işe başlama süreci ile başlanır. Esnaf odaları veya Ticaret odasından herhangi birine kaydolarak tamamlanır.
  3. KOSGEB e-hizmetler bölümünden istenilen bilgilerle veri tabanı kaydı yapılır.
  4. İstediğiniz bir mail adresinizi PTT’den KEP adresine çevirip bunu KOSGEB’de ilgili alana giriyorsunuz.
  5. KOSGEB’de KOBİ beyannamesi dolduruyorsunuz ve KOSGEB size bir müşteri temsilcisi atıyor
  6. KOSGEB’e kuracağınız şirket ve iş alanı ile ilgili projenizi sunuyorsunuz ve onaylanırsa size ödemenizi alabileceğiniz tarihi bildiriyorlar.

Bu adımlar size zor ve meşakkatli gelebilir ama aslında KOSGEB eğitim süreci birkaç saatte bitip geri kalan başvuru adımları da 3-4 gün içinde bitiyor. Bu destekler 5000 TL ile başlayıp 100.000 TL’lik kredilere kadar varabiliyor. Üstelik bu hibe ödemeler tek seferlik değil 4-6 yıla varan ve her sene tutarı artarak devam eden destek programlarıdır. Bu başvurularda zorlanacağınızı düşünüyorsanız sizin için bu adımları takip edip yönlendirecek firmalarda mevcut. KOSGEB sağladığı girişimci destek paketleri özellikle kadınlara yeni iş alanları açmak ve toplumda kadının ekonomiye katılımı arttırmak amacı ile pozitif ayrımcılık da yapıyor.

 Satışlarınızın bol, iadelerinizin az ve satış ömrünüzün uzun olmasını dilerim.

Alican’a çok teşekkür ederim bu makaleyi yazdığı için ve bu makale için ayırdığı zamandan dolayı. Telegram grubundaki katkıları ve bugüne kadar bizi hep desteklediği için.

İlgili konular

Bir yanıt yazın

Doldurmanız gerekli alanlar *